Chi – życiodajna siła kokosa dla Ciebie i Twojego dziecka
W ciąży trudno oprzeć się zachciankom – tym bardziej, że z wielu ulubionych potraw i napojów trzeba zrezygnować. Niewskazane są nawet kawa czy mocna herbata, a także soki i napoje zawierające sztuczne substancje słodzące i chemiczne „ulepszacze”. Jeżeli koniecznie chcesz napić się kawy lub czarnej herbaty, możesz ją zaparzyć na wodzie kokosowej. Ten pyszny napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych podbił już Amerykę i Europę Zachodnią. Doceniły go nawet gwiazdy, takie jak Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła firmę, która go produkuje.
W ciąży trudno oprzeć się zachciankom – tym bardziej, że z wielu ulubionych potraw i napojów trzeba zrezygnować. Niewskazane są nawet kawa czy mocna herbata, a także soki i napoje zawierające sztuczne substancje słodzące i chemiczne „ulepszacze”. Jeżeli koniecznie chcesz napić się kawy lub czarnej herbaty, możesz ją zaparzyć na wodzie kokosowej. Ten pyszny napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych podbił już Amerykę i Europę Zachodnią. Doceniły go nawet gwiazdy, takie jak Rihanna, Jennifer Finnigan, Matthew McConaughey, Toni Collette i Demi Moore, a Madonna wykupiła firmę, która go produkuje.
Fenomen
wody kokosowej tkwi w jej niezwykłym
składzie – poziom
elektrolitów
jest niemal identyczny jak w osoczu
ludzkiej krwi.
Podczas walk na Pacyfiku, w czasie II wojny światowej, lekarze
ratowali życie rannych żołnierzy przetaczając im
sterylną wodę wprost z młodych kokosów, kiedy brakowało
krwi do transfuzji. Do dziś zdarza się, że w słabo rozwiniętych
krajach Trzeciego Świata podaje się ją dożylnie w
zastępstwie płynu fizjologicznego,
aby uzupełnić elektrolity i nawodnić organizm. Woda kokosowa łatwo
miesza się z krwią
i jest szybko
przyswajana
przez organizm.
Płyn
pozyskuje się z młodych, jeszcze zielonych
owoców palmy, do których trafia wprost z gleby (poprzez system
korzenny, a następnie pień, gdzie zostaje dokładnie
przefiltrowany,
aż do nieskazitelnej
czystości),
wraz z zawartymi w niej minerałami. Woda kokosowa bogata
jest w niezbędne dla organizmu składniki, mające kluczowe
znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu
w łonie matki, takie jak magnez,
potas, wapń, fosfor
oraz witaminy
B1, B2, B3, B5, B6 i C. Szczególnie
poleca się ją osobom narażonym na stres, cierpiącym na anemię i
hipokaliemię
(niedobór
potasu). Dodatkowo wspomaga
przyswajanie przez organizm witamin rozpuszczalnych w wodzie, m.in.
kwasu askorbinowego i witamin z grupy B.
Badania
naukowe wykazały, że woda kokosowa korzystnie
wpływa na pracę serca i układu krążenia (m.in.
obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko
miażdżycy, zwiększa przepływowość krwi), dzięki czemu
zmniejsza
puchnięcie nóg
– przypadłość tak dokuczliwą w ciąży. Cytokininy
(roślinne
hormony wzrostu) działają przeciwzakrzepowo,
co ma duże znaczenie dla osób z problemami układu
krążenia.
Woda kokosowa ma także dobroczynne działanie w schorzeniach układu
moczowego i trawiennego
– podaje się ją w przypadku biegunki, zaparć, wymiotów, zgagi
itd.
Wodzie
kokosowej przypisuje się również właściwości antybakteryjne,
antywirusowe (zwalcza
m.in. wirusa opryszczki oraz grypy), antyalergiczne
oraz przeciwgrzybiczne.
Płyn nie zawiera laktozy ani cukrów, może być więc
spożywany m.in. przez cukrzyków czy osoby nie tolerujące
mleka krowiego. Codzienne wypicie szklanki wody kokosowej
nie tylko skutecznie nawodni
organizm,
ale także wzmocni
odporność
i w naturalny sposób pomoże uporać się z wieloma przykrymi
dolegliwościami, bez konieczności sięgania po tabletki.
Naturalny
eliksir piękna
Woda kokosowa
zapewnia skuteczną
regulację gospodarki wodnej i metabolizmu,
jest więc niezastąpiona
w zdrowej diecie.
Przyda się również mamom, które po ciąży chcą powrócić do
szczupłej sylwetki, albo po prostu potrzebują zastrzyku energii.
Warto zastąpić nią soki, izotoniki i napje energetyczne
(niewskazane w okresie ciąży i karmienia piersią), bowiem w
porównaniu z nimi woda kokosowa nawadnia
organizm do 10 razy lepiej, dostarczając niezbędnych
mikroelementów.
Nie
zawiera przy tym żadnych sztucznych dodatków
takich jak stabilizatory, substancje słodzące, konserwujące czy
regulatory kwasowości. Jest całkowicie
naturalna,
ma minimalną
zawartość kalorii,
dlatego można spożywać ją bez ograniczeń i obawy o swoją dietę.
W wodzie
kokosowej zawarta jest również receptura na przedłużenie
młodości.
To dlatego gwiazdy tak chętnie po nią sięgają. Jednym z
jej składników jest kinetyna
– naturalny roślinny hormon wzrostu, występujący również w
ludzkim DNA, opóźniający
proces starzenia się komórek skóry
zwanych fibroblastami. Fibroplasty odpowiadają za produkcję
kolagenu
i elastyny
– dwóch białek, dzięki którym skóra
jest jędrna i elastyczna.
Dodatkowo, kinetyna jest także skutecznym antyoksydantem
– zapobiega działaniu wolnych rodników oraz wzmacnia
odporność skóry przeciwalergicznie i przeciwzapalnie, jednocześnie
ją nawilżając. Z tego powodu mieszkanki Karaibów używają wody
kokosowej jako… toniku
do twarzy.
Jeżeli Twoje skóra w związku ze zmianami hormonalnymi wygląda na
zmęczoną, pojawił się trądzik, wypróbuj tę metodę.
Kinetyna
wzmacnia
także paznokcie, skórę głowy i cebulki włosów.
Kilka kropel wody kokosowej dodawanych regularnie do szamponu sprawi,
że osłabione włosy
będą mocniejsze,
nabiorą blasku
i nie będą
się przetłuszczały.
Zdrowa
zachcianka dla mamy i dziecka
Dla mam
tęskniących za smakiem kawy, producent wód
kokosowych
Chi
przygotował specjalny
deser
na bazie wody, mleka kokosowego (12%) oraz z dodatkiem starannie
wyselekcjonowanych ziaren kawy (0,6%). Napój ma smak
espresso,
a jest przy tym bogaty
w składniki odżywcze
i niskokaloryczny,
można więc spożywać go w dowolnych ilościach. Dla kobiet, które
odchudzają się po ciąży, a marzy im się czekolada,
przeznaczony jest deser
z dodatkiem wyselekcjonowanych ziaren kakao.
Podobnie jak deser kawowy, napój można spożywać
bez obawy o figurę.
Jego zawartość kaloryczna to zaledwie 49 kcal na porcję 100ml,
czyli tyle samo, co w przeciętnym soku. Jest to zasługa inuliny,
czyli naturalnego
prebiotyku
o słodkim smaku, który stymuluje
wzrost pożytecznych bakterii jelitowych,
wspomaga
układ odpornościowy,
obniża
poziom glukozy i cholesterolu we krwi,
a dodatkowo zmniejsza
łaknienie.
W produktach dietetycznych inulina zastępuje tłuszcz i
zwiększa ilość błonnika, jest więc niezastąpiona
w trakcie odchudzania.
Deser
czekoladowy
wspaniale
zastąpi również kakao
– na pewno pokochają
go maluchy.
Nie tylko nie zawiera pustych kalorii, ale także jest bogaty w
składniki odżywcze. Dodatkowo, z powodu braku zawartości laktozy,
mogą go spożywać również dzieci uczulone na krowie mleko.
Wspaniale smakuje zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.
Miłośnikom
soków producent
Chi
proponuje
zdrową,
naturalną alternatywę
– wody kokosowe z dodatkiem miąższu ananasa,
mango
lub owoców
tropikalnych.
Z powodzeniem zastąpią sztucznie dosładzane napoje dostępne w
sklepach. Co więcej, można je podawać już malutkim
dzieciom,
ponieważ w wodzie kokosowej zawarty jest kwas
laurynowy – taki sam, jaki występuje w mleku matki.
Kwas laurynowy ma silne
właściwości antywirusowe
i antybakteryjne,
wydatnie
wzmacnia układ immunologiczny.
Maluchy pokochają wody kokosowe Chi nie tylko za smak, ale również
z powodu bajecznie kolorowych, wygodnych kartoników, które można
zabrać na spacer czy zapakować do szkolnego plecaka.
Mamy z kolei na bazie wód kokosowych Chi mogą przyrządzać zdrowe,
owocowe drinki dla całej rodziny.
Kilka pomysłowych przepisów znajdziesz na stronie www.onlyeko.pl
oraz na Facebook.com/CHI.onlyeko.
Wody kokosowe
oraz desery Chi można zakupić w
sklepie internetowym
onlyEKO oraz w sieci delikatesów Kuchnie
Świata.
Część
zysku ze sprzedaży wody Chi
trafia do tajlandzkich sierocińców, w ramach
akcji charytatywnej „One seed, one life”.
Chi
–
woda życia
Wschodnia
medycyna ludowa słowem „chi”
określa energię
życiową, witalną,
obecną we wszechświecie. Czy może istnieć lepsza nazwa dla wody o
tak wyjątkowych właściwościach? Marka Chi
narodziła się w Londynie w 2011r., by już rok później uzyskać
tytuł najszybciej rozwijającej się marki na rynku wód kokosowych.
Jej produkty powstają z dokładnie
wyselekcjonowanych tajlandzkich orzechów.
Woda kokosowa Chi
zachowuje pełne
wartości odżywcze i wszystkie wyjątkowe właściwości
dzięki aseptycznej
pasteryzacji
i użyciu opakować wysokiej jakości (TetraPak). Napój jest
całkowicie
naturalny,
nie zawiera dodatku substancji sztucznych ani cukru. Wygodne
i lekkie opakowanie
wybrano specjalnie z myślą o komforcie
użycia
– kartonik można zabrać w drogę, do szkoły lub mieć go przy
sobie podczas uprawiania sportów.
Ambasadorem
i wyłącznym dystrybutorem marki w Polsce jest firma onlyEKO.
Aby dowiedzieć się więcej o wodach Chi
zapraszamy na Facebook.com/CHI.onlyeko
oraz na stronę Woda Chi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz